27 Ağustos 2015 Perşembe

HELP ME PSYCHOLOGİST


BABASININ OĞLU

Sanırım herkes ailenin, çocuğun gelişimi bakımından ne kadar önemli olduğunu biliyordur. Herkes hemfikir. Peki bizim kültürümüzde kız çocuklarıyla erkek çocukları arasında belli farklılıklar var yetiştirme konusunda. Kız çocukları bu kültürde, bu toplumda maalesef ki sürekli belirli kurallara belirli yaptırımlara maruz kalırken erkek çocukları gayet serbest yetiştiriliyor.

Burada neyden bahsedeceğim? Burada bu toplumda aile yapısının çocukların psikolojisini nasıl değiştirdiği üzerinde duracağım. Erkek çocuklarına özel olan sünnet düğünlerini o kadar büyütüyoruz ki konvoylar, davullar, zurnalar, eline değnek verip başına taç takıp sırtına pelerin geçirmeler gibi hareketlerle o küçücük çocuğa o kadar büyük bir sorumluluk vererek çocukta ben erkeğim her şeyi yaparım, bak benim başımda krallarda ki gibi taç var diyerek kendini çok önemli sanarak her gücü kendinde görerek her davranışı yapabilirim duygusunu kazandırıyoruz ister istemez. Böyle uygulamaların alt yapısında kimse fark edemiyor olsa da bunlar yatar. Neden son zamanlarda tecavüz olayları artıyor, neden karısını-kızını dövme olaylarıyla haberlere taşınan adamları daha fazla görmeye başladık? Bir açıdan dediğim gibi çocuğa daha küçükken verirsen o kadar sorumluluğu, yıllar sonra bir yerden bir patlak vererek her şeyi yaparım diyerek (büyüdüğünde de güçlenecek) tecavüz de edecek, çok rahat karısını kızını da dövecek, başka suçlarda işleyecek. Maalesef ki toplumumuz da ataerkil bir yapı sahip. Erkek evin direğidir, evin gücü erkektir sözlerini herkes duymuştur. Erkeğin üzerine haksız bir sorumluluk yüklüyoruz, baba olduğunda belirli seviyede ailesine sahip çıkamamaya başladığında, ekonomik gücü olmadığı zaman erkek kendine bunu yediremeyerek güç gösterilerinde bulunarak şiddete başvuracak. Çocuğun önünde anne ya da baba, kavga-gürültü, küfür, eşi dövme davranışını göstererek çocuğun bunu örnek almasını ve gelecekte bu davranışları aynı şekilde kendi ailesine yansıtmasının önüne geçilemeyecek.

Düşünün ki küçücük çocuklara tuvalet eğitiminin bile ileride o çocuğun nasıl birisi olabileceği anlaşılabiliyor. Çocuklara, ergenlere aşırı baskı çocuklarda strese neden olabileceği gibi farklı hastalıklara da davetiye çıkartıyor. Bir çocuğa tuvalet eğitiminde çok sert, baskıcı bir tavırla öğretmeyi denerseniz inanın ileride o çocuk tam bir suç makinesine dönüşecektir. Çok serbest bırakılırsa da dağınık vurdumduymaz gibi özelliklere sahip olacaktır. Burada anlatmak istediğim; çocuk eğitiminde en başta ailenin önemi o kadar büyük ki! Ufacık bir ihmal, ufacık bir cahillik çocuğun tüm hayatını mahvedebilir. Bu yüzden anneye babaya ve kardeşlere daha sonra ise topluma çok iş düşüyor.

Yok mu bunun çaresi? Daha çok okuyacak ve bilinçleneceksiniz. Yaşlılar bizim zamanımızda psikolojimi vardı biz kaç çocuk büyüttük dese de, bilimsel olarak kanıtlanmış olan bu bilim dalına az ilgi duymak, nedir ne değildir okuyup bilinçlenmek sizi daha iyi bir aile yapacaktır. Aileyi de geçtim sizi daha iyi bir insan yapacaktır. Okumaktan zarar gelmedi, gelmeyecek. Kendiniz için yapmasanız bile, çocuklarınız için, geleceği emanet edeceğiniz bu çocuklara güzel bir şekilde bilinç kazandırmalısınız, kazandırmalıyız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder